Huurverhoging vrije sector

Huurverhoging vrije sector

Geplaatst op 20-10-2022  -  Categorie: _Archief

Sinds 1 juli vallen de huurprijzen van ligplaatsen onder de Wet maximering huurprijsverhoging. Deze wet regelt dat bestaande huren in de vrije sector per jaar maximaal mogen stijgen met het inflatiepercentage van het afgelopen jaar + 1%. Voor 2022 komt dit neer op 2,3% inflatie + 1% is 3.3%.
De inflatie over 2023 dreigt ver boven de 10% uit te komen, de maximale huurverhoging dus ook. Minister de Jonge vindt een dergelijke verhoging onverantwoord en wil de Wet aanpassen. Per 1 januari 2023 geldt niet de regel inflatie + 1% maar de loonontwikkeling + 1%. Ook de loonontwikkeling is dit jaar hoger dan de voorgaande jaren, maar zal niet hoger uitkomen dan 4-5%. De huurprijzen voor ligplaatsen zullen naar verwachting in 2023 mogen stijgen met maximaal rond de 5%. In december maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek de precieze cijfers van de loonontwikkeling over 2022 bekend. Voor de maximale huurverhoging moet hier dan nog 1% worden bijgeteld.
De loonontwikkeling blijft ver achter bij de inflatie maar volgt deze wel, zij het met enige vertraging. Het wordt dus nog afwachten hoe de verhoging per 1 januari 2024 zal uitpakken.


De Landelijke Waterwoon Organisatie

De LWO behartigt de belangen van woonbootbewoners, ondersteunt haar leden, stimuleert activiteiten die van belang zijn voor het wonen op het water en onderhoudt een uitgebreid netwerk om haar doelen te bereiken. De LWO doet dat samen met haar leden.

Contact

LWO Secretaris
p/a Postbus 166
6600 AD Wijchen

Bankrekeningnummer: NL62INGB0007112302

LWO-Helpdesk

Heeft u vragen of problemen: mail ons!

De LWO-Helpdesk geeft eerstelijnsadvies bij juridische en andere problemen
rond het waterwonen. Stel uw vraag via ons mailadres: owl.[antispam].@lwoorg.nl of
schriftelijk aan: Postbus 166, 6600 AD Wychen.

E-mail

Voor vragen aan het bestuur: owl.[antispam].@lwoorg.nl

Voor de ledenadministratie: nimdanedel.[antispam].@lwoorg.nl